Uttalande Nej till EU Storstockholms årsmöte 28 mars
EU har inte Europas löntagares bästa för ögonen – en minoritet i Sveriges riksdag bryter mot regeringsformen!
Sedan Sveriges EU-inträde 1995 har riksdagen gradvis överlåtit mer och mer makt till unionen. EU:s integration fortgår genom många små, stegvisa förändringar av beslutsprocessen. Senaste brickan i denna process är beslutet i Sveriges riksdag den 25 mars då en minoritet bestående av regeringen, Liberalerna och Centerpartiet fick igenom EU:s coronafond eller Next Generation EU, som återhämtningsfonden också kallas, på grund av att Moderaterna och Kristdemokraterna lade ner sina röster. Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot.
Den 25 mars är en dag som federalisterna i EU och i ett antal europeiska länder kommer att fira, då ännu mer av beslutanderätten överläts till EU från Sveriges riksdag av en minoritet. EU-federalister i Bryssel, Berlin och Paris har tagit ännu ett steg mot att uppnå sin vision om ett Europas förenta stater.
Next Generation EU är tänkt att finansieras direkt från EU:s gemensamma budget och är uppbyggd både av lån och bidrag. För att EU ska kunna låna pengar till fonden och på så sätt få fram fler egna medel behöver alla länders nationella parlament lagstifta om det i respektive land.
I Lissabonfördraget finns ingen artikel som tillåter att EU blir låntagare, men när EUs storkapital behöver nya pengar för att ”återhämta sig” samt Italien och Grekland ökat stöd, är det inget problem att bryta mot EU:s grundlag och överlämna nya maktbefogenheter till EU utan laglighetsprövning, i strid mot den svenska regeringsformen!
Återhämtningsfondens syfte är att rädda euro-systemet som kännetecknas av inbyggda värdeöverföringar från underskottsländer till överskottsländer. För alla de länder inom eurosystemet som inte kan reglera obalanser i utrikeshandeln med devalveringar kommer på inte återhämtningsfondens pengar att räcka. Sverige riskerar då att få ställa upp med ytterligare pengar för att rädda euron trots att svenska folket i en folkomröstning sade nej till euron 2003.
Det blir våra barn och barnbarn som kommer att få betala av lånen fram till 2058.
Folkrörelsen Nej till EU Storstockholm protesterar mot beslutet; vi säger nej till Next Generation EU och anser att riksdagens beslut bryter både mot den svenska regeringsformen och EUs grundlag.