Samtal om EU-politik med Amineh Kakabaveh, 29 november Solidaritetshuset, Stockholm.
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh kunde komma till mötet på kvällen samma dag som hon hade agerat i riksdagen för att rösta fram Magdalena Andersson till statsminister för andra gången. I SVTs sändning fick hon beteckningen ”politisk vilde”.
Amineh och Jan-Erik Gustafsson samtalade cirka en timma om hennes motion Folkomröstning om utträde ur EU (Riksdagen 2021/22:3). De hann prata något om bakgrunden till folkomröstningen 1994 för att få ett perspektiv, EUs grundlagsfästa marknadsliberala högerpolitik inklusive privatiseringspolitiken, återhämtningsfonden eller Next Generation EU samt om arbetsrätten och det nu aktuella direktivet om minimilöner.
Amineh berättade inte direkt oväntat, att flertalet riksdagsledamöter är direkt okunniga om EU och mest sitter där ett par perioder för att göra karriär. För riksdagsledamöterna är EU avlägsen utrikespolitik, och de vill inte förstå att nästan all inrikespolitik numera är EU-politik. För detta gynnar inte deras karriärer. Så det behövdes, som media beskriver Amineh, en ”politisk vilde” för att som den första ledamot i riksdagen på 27 år skriva en motion om en ny folkomröstning om EU. Det hedrar förstås henne.
I diskussionen efteråt berömde Swexitalliansens representant motionen som välskriven. Forum för EU-debatt påpekade att knappast någon (inga ens tjänstepersoner i EU-kommissionen) kan vara insatta i det enorma regelverk (acquis communitaire) som EU utgör och som tynger Sverige. Att media så går i EU-elitens ledband gör det svårt för kritiker att inför allmänheten få en debatt om EU-politiken. Amineh berättade att eftersom motionen berör grundlagsfrågor bör den först behandlas i konstitutionsutskottet, men hon hade inte fått något besked om när.
Vi knöt kontakter för att agera i framtiden, och det är fritt fram att sprida Aminehs motion i alla upptänkliga sammanhang, gärna till exempel mejla riksdagsledamöter och lokala politiker om att det är dags för en ny folkomröstning.