Årsmöteshandlingar 2023
Den 9 mars 19.00 i Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40
(Du som tar dig dit kollektivt har att välja på buss 2 eller 57 mot Sofia)
Du som vill delta får gärna anmäla det snarast, så vi vet för fikaplanering, dock senast den 5 mars med ett mail till Peter Bylund.
På dagordningen
1. Mötets öppnande
2. Val av mötesfunktionärer (ordförande, sekreterare, 2 justerare tillika rösträknare)
3. Godkännande av dagordning
4. Fråga om mötet utlyst i enlighet med stadgarna
5. Föreningens verksamhetsberättelse och ekonomiska redovisning
6. Revisorns berättelse
7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
8. Inkomna motioner och styrelsens förslag9. Styrelsens proposition, förslag till revidering av föreningens stadgar.
10. Föreningens verksamhetsplan och budget för det kommande året
11. Val av styrelse med minst tre ledamöter, varav ordförande och kassör väljs separat
12. Val av revisor och revisorssuppleant
13. Val av valberedning
14. Val av ombud till Nej till EU:s kongress den 6-7 maj i Jönköping
15. Övriga frågor
16. Mötets avslutande
Ambitionen är att bli klara till klockan 19.30
Sedan fika, innan inledning/anförande av Christer Lundgren följt av en diskussion på temat ”Folkrörelsen och EUs väg i skuggan av Ukrainakriget.”
Välkomna!
Styrelsen Folkrörelsen Nej till EU Storstockholm
Förslag till verksamhetsplan
Verksamhetsplan för FNEU-Storstockholm 2023.
Styrelsen och lokalavdelningens medlemmar ska under 2023 följa EU:s utveckling, Sveriges agerande och hållning till EU samt engagera en större allmänhet.
Styrelsen föreslår;
att lokalavdelningen ska fortsätta att argumentera för Swexit.
att uppmärksamma EU:s utveckling mot ett federativt EU; ett Europas förenta stater med beskattningsrätt, egen militär, en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik samt samarbete med Nato.
att i mån av resurser delta i egna utåtriktade aktiviteter och även i samarbeten med andra t.ex. vid 1:a majaktiviteter, möten i ABF-huset samt andra aktiviteter.
att anordna 2-3 seminarier i relevanta och aktuella ämnen (Sveriges ordförandeskap i EU, EUs framtidskonferens, militarisering och försvar, elpriser och energiunion, klimat och miljö, privatiseringar, migration digitalisering och övervakning, coronaviruset/vaccinationer).
att initiera en diskussion hur FNEU skall uppträda inför EU-parlamentsvalet 2024
att fortsätta försöka stärka FNEU-Storstockholm genom att rekrytera fler medlemmar och stärka ekonomin
Stockholm 2023-02-16
Styrelsen Folkrörelsen Nej till EU Storstockholm
Motion till Folkrörelsen Nej till EUs Storstockholms årsmöte
Storstockholm verkar för att riks tillsammans med andra EU-motståndare ställer upp i EU valet 2024.
Folkrörelsen bildades av ett antal enskilda personer, som var motståndare till ett svenskt EU medlemskap, inför folkomröstningen 1994.
Idag finns inte längre några partier i riksdagen som står för sitt tidigare motstånd mot EU och inte heller aktivt driver frågor relaterade till EU medlemskapet.
Om Folkrörelsen ska leva upp till stadgarnas, ”§ 2 Mål 2:1Folkrörelsen Nej till EU är en ideell organisation, som verkar för ett demokratiskt, fritt och självständigt Sverige utanför EU”, krävs att Folkrörelsen i samarbete med andra föreningar och partier prövar att ställa upp i EU valet 2024.
För varje år som går utan en aktiv debatt om konsekvenserna av EU medlemskapet för Sverige och Sveriges innevånare blir vår dröm om Svexit allt svårare allt uppnå.
För närvarande har motståndarna till EU medlemskapet, kanske 20-30 procent av Sveriges röstberättigade, inget parti/organisation som för fram utträdeskravet eller prioriterar arbetet mot utvecklingen mot en EU stat och ökad federation eller ens marginellt bidrar till att EU debatten hålls vid liv i Sverige.
EMU förespråkarna börjar röra på sig igen, och om inte motståndet mot EU mobiliseras kommer nog Sverige inom 5-10 år även ha avskaffat kronan!
Min slutsats efter att ha varit medlen en längre tid och mer aktiv ett antal år, är att Folkrörelsens arbete i Sverige, som det bedrivs idag räcker inte till.
Om vi ska försöka leva upp till Folkrörelsens mål måste vi med andra motståndare söka svenska folkets stöd och ställa upp i nästa EU val 2024.
Jag yrkar att Folkrörelsen Nej till EU Storstockholm verkar för att FNEU-riks prövar att tillsammans med andra EU-motståndare ställa upp i EU valet 2024.
Peter Bylund, medlem i Folkrörelsens Nej till EU Storstockholm
Motionssvar från styrelsen FNEU Storstockholm
Styrelsen överlåter åt årsmötet att ta ställning till motionens yrkande (Peter Bylund deltog ej i beslutet)
Förslag till revidering av avdelningens stadgar, § 9 tillägg om möjligt digitalt årsmöte vid pandemi, §13 stryka distrikt då vi inte längre har något distrikt.
§ 1. Föreningens namn är Folkrörelsen Nej till EU Storstockholm. Föreningen är en lokalavdelning till riksorganisationen Folkrörelsen Nej till EU.
§ 2. Föreningen verkar för de mål som anges i riksorganisationen Folkrörelsen Nej till EU:s plattform och stadgar.
§ 3. Medlem är varje person bosatt inom lokalavdelningens geografiska område och den medlem som vill ansluta sig till lokalavdelningen. Medlemmen ska ansluta sig till föreningens mål, inte uttrycka rasistiska åsikter samt betala fastställd medlemsavgift.
§ 4. Medlem som motverkar föreningens syften kan uteslutas. Beslut fattas av riksstyrelsen. Överklagan kan ske till kongressen.
§ 5. Föreningens medlemmar betalar medlemsavgift till riksorganisationen, varifrån föreningen tilldelas medel i förhållande till medlemsantalet.
§ 6. Medlemsmöte är föreningens högs beslutande organ. Kallelse till medlemsmöte ska ske senast tre (3) veckor innan mötet hålls. Minst två (2) medlemsmöten ska hållas per år. Medlemsmöten beslutar om föreningens verksamhet. Alla medlemmar, även styrelseledamöter, har rösträtt på medlemsmöten.
§ 7. Föreningens styrelse sköter verksamheten mellan medlemsmöten.
§ 8 Verksamhets- och räkenskapsår omfattar kalenderår.
§ 9. Årsmöte ska hållas senast vid mars månads utgång. Mötet är normalt fysiskt, men vid pandemi kan årsmötet genomföras som ett digitalt möte. Styrelsen beslutar tid och plats. Kallelse ska skickas till medlemmarna senast en månad innan.. Motioner ska vara inlämnade till styrelsen senaste tre (3) veckor innan. Årsmöteshandlingarna ska vara medlemmarna till handa senast två (2) veckor innan årsmötet.
Rösträtt på årsmötet har medlemmarna. Styrelsen har rösträtt i alla punkter utom frågan om ansvarsfrihet för styrelsen.
Vid val av styrelse bör man sträva efter stor geografisk spridning och jämn könsfördelning.
Dagordningen på årsmötet ska ta upp:
– Val av mötesfunktionärer
– Frågan om mötet utlysts i enlighet med stadgarna
– Föreningens verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning
– Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
– Föreningens verksamhetsplan och budget för det kommande året
– Behandling av motioner
– Val av styrelse med minst tre ledamöter, varvid ordförande och kassör väljs separat, revisor, revisorssuppleant och valberedning
– Övriga frågor
§ 10 Om styrelsen eller 1/5 del av medlemmarna i lokalavdelningen skriftligen så begär ska extra årsmöte hållas.
§ 11. Ändring av stadgarna kan endast göras på ordinarie eller extra årsmöte. För att ändra § 11 krävs 2/3 majoritet. Fråga om stadgeändring måste finnas med i kallelsen. Stadgarna får inte strida mot riksorganisationens stadgar.
§ 12 Föreningens upplösning kan enbart beslutas på ordinarie eller extra årsmöte och med 2/3 majoritet. Frågan måste finnas med i kallelsen.
§ 13 Om föreningen upplöses, överlämnas dess eventuella tillgångar (till Stockholmsdistriktet eller om detta upplösts,) till riksorganisationen.
Stadgarna antogs på mötet som bildade lokalavdelningen.
Reviderades 20230309
Övriga årsmöteshandlingar